vasael.ir

کد خبر: ۴۶۲۲
تاریخ انتشار: ۱۳ اسفند ۱۳۹۵ - ۱۰:۵۸ - 03 March 2017
در همایش اسلام طبیعت و محیط زیست مطرح شد؛

راه اندازی کرسی درس فقه محیط زیست در دانشگاه امام صادق- با تکیه بر الاهیات کاربردی بحران های زیست محیطی رفع می شود

پایگاه اطلاع رسانی فقه حکومتی وسائل ـ همایش اسلام، طبیعت و محیط زیست، صبح سه شنبه در تالار آیت الله مهدوی کنی دانشگاه امام صادق(ع) برگزار شد.


به گزارش پایگاه اطلاع رسانی فقه حکومتی وسائل، همایش اسلام، طبیعت و محیط زیست، صبح سه شنبه در تالار آیت الله مهدوی کنی دانشگاه امام صادق برگزار شد.

در ابتدای این مراسم حجت الاسلام والمسلمین حسینعلی سعدی رییس دانشکده الهیات دانشگاه امام صادق (ع) در ابتدای این مراسم به سخنرانی پرداخت و با اشاره به این که امروز مسئله ی محیط زیست به مسئله اول حیات بشری تبدیل شده است، گفت: با بحران زیست محیطی و مسئله ی آلودگی به نحو جدی مواجه هستیم و برای حل این بحران ها، ظرفیت عظیمی در کشورمان وجود دارد که می تواند تا حدودی رفع مشکل نماید.

وی ادامه داد: از جمله ظرفیت های موجود در کشورظرفیت غنی الاهیات است که نسبت به این ظرفیت توجه بسیار کمی صورت گرفته است.

منابع عظیمی در مجموعه ی تمدن اسلامی در خصوص حفاظت و صیانت از محیط زیست وجود دارد
این استاد درس خارج ابراز داشت: منابع عظیمی در مجموعه ی تمدن اسلامی در خصوص حفاظت و صیانت از محیط زیست و مبارزه با مسائلی که محیط زیست را به مخاطره می اندازد وجود دارد که به ترجمه و پیاده سازی نیازمند است، که در میان آنها حتی راهکارهای حفاظت از محیط زیست را در آثار علمای اسلام می توان مشاهده کرد.

وی با بیان این که : در خصوص مسئله ی باد، مفسرین توجه ویژه ای داشته اند و سخنان مهمی را بیان نموده اند و در قرآن مجید سوره ی ذاریات با قسم به باد آغاز می گردد، اظهار داشت: اگر به نظرات و بیانات مفسران توجه شود، با مجموعه ی عظیمی رو به رو خواهیم شد که می تواند در حوزه ی فرهنگ سازی در صیانت و حفاظت از محیط زیست و پیشگری از آلودگی هوا موثر باشد.

پیگیری فقه های مضاف در دانشگاه امام صادق
حجت الاسلام سعدی ابراز داشت: با تاکید موسس دانشگاه امام صادق، حضرت آیت الله مهدوی کنی، دانشکده الاهیات وارد حوزه ی الاهیات کاربردی شد و امروزه فقه های مضاف با جدیت و اهمیت فراوانی پیگیری می شود، همچنین کرسی فقه محیط زیست در مجموعه ی مطالعات فقه میان رشته ای در دانشگاه ایجاد شده و محصولاتی را نیز ارائه داده است؛ ما می توانیم با تکیه بر الاهیات کاربردی به حل مسائل بشر بپردازیم که یکی از مهم ترین آن ها بحران های زیست محیطی است.

تاکید مقام معظم رهبری بر مسئله محیط زیست
وی اضافه کرد: مقام معظم رهبری در بیانات خود فرموده اند مسئله ی محیط زیست را باید به یک فرهنگ عمومی تبدیل کرد، و با توجه به آیات قرآن کریم در رابطه با این موضوع می توان نقش بسیار زیادی را ایفا کرد و این که در قانون اساسی جمهوری اسلامی، مسئله ی حفاظت از محیط زیست برجسته شده و به عنوان یک رسالت همگانی توصیف شده، در خور توجه می باشد.

نقش اساسی باد در ایجاد حیات طیبه
حجت الاسلام سعدی بیان داشت: در قرآن کریم آیاتی هستند که از باد به عنوان عامل عذاب یاد می کند و در فلسفه، مرحوم شیخ الرئیس به نقش باد ها پرداخته که یک ادبیات غنی برای حفاظت از محیط زیست است، همچنین در حوزه ی عرفان و تصوف ورود واژه ی ریح و باد یک بار معنایی عظیمی را به خود گرفته است و در کتاب کافی مطلبی تحت عنوان حدیث ریح بیان کرده اند که باد ها به انواع مختلف تقسیم می شوند و ویژگی های آن ها را بیان نموده اند، همچنین باید نقش اساسی باد در ایجاد حیات طیبه و محیط پاک و به عنوان یکی از سنت های الهی که نقش اعمال انسان را بر دگرگونی و بحران محیط زیست نشان می دهد را بایستی فرهنگ سازی کرد.

مراجع تقلید به مسئله محیط زیست ورود پیدا کرده اند
وی تاکید کرد: خوشبختانه امروزه مراجع تقلید به مسئله ی محیط زیست ورود پیدا کرده اند و به عنوان یک دغدغه مهم به آن پرداخته اند و همچنین در این حوزه صاحب تالیفاتی هستند که به عنوان فرصت و ظرفیتی عظیم می توان از آن بهره برد.

توجه به ظرفیت فقه حکومتی در تدوین نظام جامع حقوقی حفاظت از محیط زیست
رییس دانشگاه الهیات دانشگاه امام صادق، اظهار داشت: توجه به ظرفیت فقه حکومتی در تدوین نظام جامع حقوقی حفاظت از محیط زیست باید جدی گرفته شود، غیر از آن که در حوزه ی پیشگری می توان از این فرصت استفاده نمود، در حوزه ی تدوین نظام جامع حقوقی که می تواند مسائل کیفری محیط زیست و مسائل بازدارنده نسبت به تخریب آن ایجاد بکند نیز می توان از ظرفیت فقه شیعه بهره برد.

وی ابراز داشت: خاتم الانبیاء (ص) نسبت به قطع درختان حساسیت بسیار زیادی داشته اند و در برخی از روایات، کسانی که به درختان آسیب می زنند را لعن کرده اند.

وی ادامه داد: باید به این نکته اشاره کرد که توجه شریعت و الاهیات به مسئله ی صیانت از منابع طبیعی بسیار گسترده است.

در ادامه این همایش دیگر سخنران همایش آیت الله سید احمد حسینی خراسانی، عضو مجلس خبرگان رهبری و استاد درس خارج حوزه ی علمیه ی قم به سخنرانی پرداخت و گفت: موضوع محیط زیست و دغدغه ی آلودگی فضای زندگی بشر، یک معظل جهانی است که در سال های گذشته سران و شخصیت های تاثیر گذار جهان با هدف توجه به خطری که آن را تهدید می کند گرد هم آمده ند و در این رابطه تحقیقات فراوانی با رویکرد های مختلف از ناحیه ی صاحب نظران جهانی صورت گرفته است.
وی ادامه داد: خطر آلودگی محیط زیست جان انسان و سلامت بشر را تهدید می کند،به همین دلیل، اسلام در این حوزه مباحث زیادی را مطرح نموده است که بعضی از آن ها باید در حد اعجاز دین تلقی شود.

امام علی (ع) در اولین سخنرانی حکومتی خود صیانت از محیط زیست را مطرح کرده اند
آیت الله خراسانی ابراز داشت: امام علی (ع) در اولین سخنرانی حکومتی خود، مطالبی را جهت دعوت به اخلاق درباره ی حفاظت و صیانت از محیط زیست بیان می نمایند.

تقوا راه برون رفت از بحران های آزاردهنده بین المللی
وی ادامه داد: راه برون رفت از این بحران آزار دهنده ی بین المللی، بازگشت به تقواست، چرا که اگر تقوا باشد سلاح های کشتار جمعی و شیمیایی ممنوع می شود، استفاده از مواهب الهی سنجیده و حساب شده مدیریت می شود و همچنین خیانت به آفریده های خداوند صورت نمی گیرد.

محیط زیست نشانه ای از خداوند، جمال و زیبایی حق/ دست اندازی به محیط زیست تعرض به زیبایی خداوند است
در پایان این مراسم آیت الله عالمی عضو مجلس خبرگان رهبری و نماینده مقام معظم رهبری در وزارت جهاد و کشاورزی به سخنرانی پرداخت و اظهار داشت: آیات فراوانی در قرآن مجید در رابطه با موضوع محیط زیست مطرح شده است و در اکثر موارد، محیط زیست را به عنوان نشانه ای از خداوند و جمال و زیبایی حق تعالی بیان نموده اند، که با توجه به این موضوع می توان گفت که هر کس به طریقی به محیط زیست آسیب برساند و در آن دست اندازی کند در واقع به نشانه های زیبایی خداوند تعرض نموده است.

وی ادامه داد: در آیه ای از سوره ی نور بیان شده است که  آیا یگانگی خداوند را در زیبایی ها نمی بینید؟ که چگونه ابرها را بارور می کند و فشرده می سازد و باران بر زمین فرو می فرستد؛ هم چنین آیه ای دیگر از سوره ی نور نیز در مقام اثبات توحید و در مقام جمال و زیبایی های حق تعالی است.

آیت الله عالمی افزود: روایات بسیاری نیز در رابطه با محیط زیست وجود دارد که در یکی از احادیث امام علی (ع) می فرمایند: طبیعتی که زیبا باشد، روحیه ی انسان را با نشاط می کند. /327/
 


 

ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* نظر:
آخرین اخبار
اوقات شرعی
۰۱ / ۰۳ /۱۴۰۳
قم
اذان صبح
۰۴:۱۸:۵۸
طلوع افتاب
۰۵:۵۹:۱۵
اذان ظهر
۱۳:۰۳:۴۰
غروب آفتاب
۲۰:۰۷:۱۶
اذان مغرب
۲۰:۲۶:۱۳