vasael.ir

کد خبر: ۱۵۰۰۲
تاریخ انتشار: ۲۸ مهر ۱۳۹۸ - ۱۳:۰۵ - 20 October 2019
عضو هیات رئیسه کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس مطرح کرد؛

مجلس به دنبال مصادیق جرم سیاسی

وسائل ـ عضو هیات رئیسه کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس از تدوین طرحی برای تعیین مصادیق جرم سیاسی در مجلس خبر داد و گفت: در این طرح تشخیص امنیتی یا سیاسی بودن جرایم را از دایره تشخیص رئیس محکمه یا رئیس دادگاه خارج کردیم.
به گزارش وسائل، اقدام اخیر رئیس قوه قضائیه در مجلس به دنبال مصادیق جرم سیاسیصدور حکم رسیدگی به جرایم سیاسی در هیات منصفه مطبوعات اگرچه حرکتی رو به رشد و در مسیر اجرایی کردن اصل ۱۶۸ قانون اساسی مبنی بر «رسیدگی به جرایم سیاسی و مطبوعاتی به صورت علنی و با حضور هیات منصفه» ارزیابی می‌شود، اما همچنان نگرانی‌هایی در مسیر نحوه رسیدگی به جرایم سیاسی وجود دارد. باید مشخص شود چه جرمی سیاسی و چه جرمی امنیتی است.

عده‌ای از کارشناسان حقوقی بر این نظرند که تا زمانی که مرجع قضایی، تعیین کننده سیاسی یا امنیتی بودن جرم متهمان باشد این گام چندان راهگشا نخواهد بود. محمد کاظمی عضو کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس از تلاش‌ها در مجلس برای رفع این دغدغه خبر می‌دهد و می‌گوید: طرحی را به مجلس ارائه کردیم که در آن تقریبا چارچوب «جرم سیاسی»، مشخص شده است. او می‌گوید: «در این طرح تعیین سیاسی یا امنیتی بودن جرم را از دایره تشخیص رئیس محکمه یا رئیس دادگاه خارج کردیم.»
 
طی هفته‌های اخیر و بر اساس حکم رئیس قوه قضائیه، هیات منصفه مطبوعات مسئولیت رسیدگی به جرایم سیاسی را عهده دار شده است، به نظر شما این تصمیم چقدر در ساماندهی و رسیدگی به جرایم سیاسی کارساز خواهد بود؟

محمد کاظمی: ابتدا باید عرض کنم که اصل ۱۶۸ قانون اساسی تکلیف محاکم برای رسیدگی به جرایم سیاسی را مشخص کرده به طوریکه در آنجا قید شده که محاکمات باید با حضور هیات منصفه باشد، اما اختلاف و مشکلی که بین افکار عمومی و قوه قضائیه وجود دارد این است که چه اتهامی را باید سیاسی بدانیم یعنی در واقع چه نوعی از عملکرد و فعالیت مجرمانه‌ای می‌توانیم سیاسی و کدام را باید امنیتی بدانیم.
 

در بسیاری موارد، جرایم امنیتی از نوع جرم سیاسی هستند

قانون جرم سیاسی که در مجلس نهم تصویب شد تشخیص امنیتی یا سیاسی بودن جرم فردی که برای او پرونده تشکیل شده را بر عهده قاضی پرونده گذاشته است؛ معمولا قضات علاقمند نیستند که هیات منصفه در تصمیم گیری و آرا آن‌ها مداخله کرده و سهیم باشند لذا فضای قوه قضائیه این است که جرایمی که از نظر افکار عمومی و جریان‌های پیشتاز فکری جامعه، سیاسی است را امنیتی تلقی کنند و بدون حضور هیات منصفه به اتهام آن‌ها رسیدگی کنند.

در چنین شرایطی دستوری که اخیرا ریاست محترم قوه قضائیه صادر کرد می‌تواند به قضات کمک کند تا در بسیاری موارد، جرایم را امنیتی ندانسته بلکه در زمره جرایم سیاسی تلقی کنند تا رسیدگی به جرم با حضور هیات منصفه انجام شود.
 

تشخیص سیاسی یا امنیتی بودن جرم باید از دایره تشخیص رئیس دادگاه خارج شود

البته برای رفع یکسری خلاءها، ما طرحی را به مجلس دادیم که تقریبا در آن چارچوب جرم سیاسی را مشخص کرده ضمن اینکه در این طرح تشخیص سیاسی یا امنیتی بودن جرایم را از دایره تشخیص رئیس محکمه و رئیس دادگاه خارج کردیم به این معنا که یکسری ملاک و معیار‌هایی را برای سیاسی بودن یک اتهام و جرم مشخص کردیم که اگر به تصویب نهایی برسد تقریبا هم تکلیف محاکم روشن خواهد شد و هم جرمی که سیاسی باشد به عنوان جرم امنیتی تلقی نخواهد شد.

اتفاقا یکی از ایراداتی وارده به قانون جرم سیاسی همین بود که تعیین سیاسی یا امنیتی بودن را بر عهده مرجع قضایی گذاشته بود؟

محمد کاظمی: ما در این طرح که در دستور کار مجلس است مصادیق را به صورت روشن مشخص کردیم.

پس شما واگذاری رسیدگی به جرایم سیاسی به هیات منصفه مطبوعات را در کنار طرح تدوین شده در مجلس برای شفاف شدن جرایم سیاسی مثبت ارزیابی می‌کنید؟

محمد کاظمی: به طور قطع مثبت است، اما ترکیب هیات منصفه هم باید نماد و ترکیبی از تمامی جریان‌های فکری جامعه باشد نه اینکه یکدست باشد.

شما ترکیب کنونی را چطور ارزیابی می‌کنید، چون تعدادی از این افراد مشخص شده اند؟

محمد کاظمی: ترکیب کنونی را نمی‌پسندم، زیرا معتقدم باید از شخصیت‌ها و گروه‌های مختلف فکری در هیات منصفه حضور داشته باشند.

با این تصمیم در مقایسه با گذشته شاهد چه اتفاق رو به جلویی در رسیدگی به جرایم سیاسی خواهیم بود؟

محمد کاظمی: همین که رئیس قوه قضائیه معتقد است که باید اتهامات سیاسی با حضور هیات منصفه برگزار شود به نظر من گامی مثبت و رو به جلو است. فضای قبلی قوه قضائیه این بود که جرم سیاسی به عنوان جرم امنیتی دیده می‌شد که آسیب زا بود./908/241/ح
 
 
منبع: خبرآنلاین
ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* نظر:
آخرین اخبار
اوقات شرعی
۲۱ / ۰۲ /۱۴۰۳
قم
اذان صبح
۰۴:۳۰:۴۰
طلوع افتاب
۰۶:۰۷:۰۹
اذان ظهر
۱۳:۰۳:۲۴
غروب آفتاب
۱۹:۵۸:۵۵
اذان مغرب
۲۰:۱۷:۲۳