vasael.ir

کد خبر: ۱۴۷۹۴
تاریخ انتشار: ۰۸ مهر ۱۳۹۸ - ۱۶:۲۷ - 30 September 2019
در نشست علمی مطرح شد؛

بسط فرهنگی؛ الگوی گسترش تمدن اسلامی / ولایت فقیه؛ عنصر قوام‌بخش تمدن اسلامی

وسائل ـ دکتر رسول نوروزی گفت: مهم‌ترین مسئله در هویت، تغییر است؛ انقلاب اسلامی مهم ترین کاری که انجام داد تمایز جدی خود را با پیرامون خویش مشخص کرد و این تمایز در الگوی گسترش تمدن اسلامی تغییراتی را ایجاد کرد؛ الگویی که انقلاب اسلامی به آن اولویت داد، بسط فرهنگی است.

به گزارش وسائل، امروز هفتم مهرماه در نشست علمی بسط فرهنگی؛ الگوی گسترش تمدن اسلامی | ولایت فقیه؛ عنصر قوام‌بخش تمدن اسلامی«نقش انقلاب اسلامی در هویت بخشی به تمدن اسلامی» با حضور حجت الاسلام دکتر مجید احمدی کچایی، عضو هیئت علمی پژوهشکده تاریخ و سیره پژوهشگاه علوم فرهنگ و اسلامی ارائه دهنده این ایده و دکتر رسول نوروزی، عضو هیئت علمی مرکز مطالعات اجتماعی و تمدنی پژوهشگاه علوم فرهنگ اسلامی ناقد آن و همچنین دکتر سعید نجفی نژاد دبیر علمی این نشست، در پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی برگزار شد.

حجت‌الاسلام دکتر مجید احمدی کچایی گفت: با توجه به اینکه انقلاب اسلامی، دینی است، در نتیجه خواستار هویت بخشی دینی به تمدن اسلامی است.

دعوت سیره پیامبر از بشر به خرد ورزی

وی با اشاره به اینکه تئوری انقلاب اسلامی در ساحت تمدن هویدا می‌شود، افزود: آیا امکان احیا و استخراج تمدن برخاسته از اندیشه نبوی یعنی قرآن و اهل بیت(ع) وجود دارد؟ از سیره رسول گرامی اسلام چگونه اندیشیدن را می‌توان آموخت زیرا بشر را به نوعی به خرد دعوت می‌کند.

قانون اساسی درست اجرا نمی شود

حجت السلام دکتر احمدی کچایی با اشاره به اینکه در تمدن‌سازی با تئوری انقلاب اسلامی مبتنی بر قرآن و سیره اهل بیت(ع) باید ملاک اصلی قانون اساسی باشد، تصریح کرد: اگر قانون اساسی به قوت خود اجرا شود، قظعا اتفاقات مناسبی رقم خواهد خورد اما در حال حاضر متاسفانه قانون اساسی به آن صورت که باید باشد، اجرا نمی‌شود.

تک گفتمانی دانستن جمهوری اسلامی، اتهام است

وی افزود: اینکه می‌گویند جمهوری اسلامی تک گفتمان است، یک اتهام است، و این اتهامی است که به غرب بیشتر وارد می‌شود زیرا بعد از انقلاب اسلامی هیچ رئیس جمهوری از آمریکا حاضر به مصاحبه با خبرنگاران جمهوری اسلامی نشد و لذا ما این اعتراض را نسبت به غرب داریم.

این محقق حوزه یادآور شد: اسلام یک گفتمان دارد اما به این معنا نیست که هیچ نظامی را بر نمی‌تابد و لذا در حال حاضر معترض هستیم که اسلام را با داعش به جهان می‌شناسانند، چرا حاضر نیستند اسلام را با شیعه به جهان بازتاب دهند؟ اسلام حرف برای گفتن در جهان اسلام دارد اما غرب خواهان گفتمان نیست.

عدم انسجام میان دولت و ملت در قبل انقلاب

عضو هیئت علمی پژوهشکده تاریخ و سیره پژوهشگاه علوم فرهنگ و اسلامی بیان کرد: ساختار قبل از انقلاب قابلیت احیای تمدن نبوی را نداشت و انسجام بین ملت و دولت وجود نداشت و همچنین نگاه تقدسی به غرب داشتند اما انقلاب اسلامی این ساختارهای نادرست را تغییر داد و بر اساس عناصر دینی، به تمدن اسلامی هویت بخشید.

ولایت فقیه؛ عنصر قوام‌بخش تمدن اسلامی

وی با اشاره به اینکه خود ولایت فقیه عنصر قوام‌بخش تمدن اسلامی است، گفت: امروزه مردم به طور کامل در همه عرصه‌ها حضور دارند، امروزه ما به برخی از الفاظ توجه نمی‌کنیم و همین امر منجر به سو استفاده دشمنان اسلام و شیعه می‌شود.

عضو هیئت علمی پژوهشکده تاریخ و سیره پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی ادامه داد: برای مثال در روابط بین‌الملل، سران اروپایی و آمریکایی و.. هنگام صحبت از امام خمینی(ره) از واژه امام استفاده نمی‌کنند و به جای آن پیشوند« آیت‌الله» می‌گویند و یا از انقلاب اسلامی با عنوان انقلاب ایران یاد می‌کنند و واژه اسلامی را از آن می‌گیرند، ما باید از انقلاب اسلامی، با نام انقلاب کبیر یاد کنیم.

لزوم تمایز میان جامعه فعلی و سابق

در ادامه این نشست دکتر رسول نوروزی گفت: اگر جامعه یا یک حکومتی نتواند تمایز خود را از آن چه در گذشته بوده و آن چه در آینده اتفاق افتد، مشخص کند به معضل بی هویتی مبتلا می‌شود که در این موضوع با کنش سیاسی فردی با عنوان بی ثباتی هویت فردی و یا بحران در هویت ملی مواجه خواهیم شد.

وی افزود: کسی که به یک عقیده سیاسی ورود پیدا می‌کند نمی‌تواند در ادامه مسیر تغییر رویکرد دهد، یکی از اتفاقاتی که در انقلاب اسلامی افتاده‌است بخشی از تمایزهای انقلاب اسلامی با رقبای خود را مشخص کرده و هویت خویش را ساخته است.

بسط فرهنگی؛ الگوی گسترش تمدن اسلامی

دکتر نوروزی بیان کرد: مهم‌ترین مسئله در هویت، تغییر است؛ انقلاب اسلامی مهم ترین کاری که انجام داد تمایز جدی خود را با پیرامون خویش مشخص کرد و این تمایز در الگوی گسترش تمدن اسلامی تغییراتی را ایجاد کرد؛ الگویی که انقلاب اسلامی به آن اولویت داد، بسط فرهنگی است.

مدیرگروه مرکز مطالعات اجتماعی و تمدنی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی اظهار کرد: در این الگو انقلاب اسلامی به یک کانون متصل می‌شود و بسط فرهنگی خود را در این کانون قرار می‌دهد؛ الگویی که جمهوری اسلامی اتخاذ کرده ورود به بسط فرهنگی است و اگر این الگو را با فرهنگ اسلام تطبیق دهیم ادامه دهنده مسیر انقلاب است.

وی با اشاره به اینکه اگر الگوی فرهنگی با منابعی که در آن کشور است سازگار نباشد امکان رشد آن کشور وجود ندارد، گفت: جمهوری اسلامی هر آن‌چه در تاریخ انقلاب بوده را حذف نکرد بلکه متناسب با فرهنگ انقلاب هر آن‌چه در تمدن سازی ما اخلال ایجاد نمی‌کرد حفظ کرد؛ در چهار دهه انقلاب نهادهایی تاسیس شد که در راستای تمدن سازی انقلاب اسلامی اقداماتی انجام دادند.

جامعه‌المصطفی، یک کنش‌گر تمدنی است

عضو هیئت علمی مرکز مطالعات اجتماعی و تمدنی پژوهشگاه علوم فرهنگ اسلامی گفت: اگر نهادی مثل نهاد علم در انقلاب اسلامی را با نهاد علم در حکومت نبوی مقایسه کنیم، جامعه‌المصطفی با همه انتقادات وارده به آن یک کنش‌گر تمدنی است، بضاعت علمی ایران در جهان اسلام به دانشگاه تهران و دانشگاه شهید بهشتی ختم نمی‌شود، ارتباطات ایران با خارج از کشور مثل اروپا را نهادهای حوزوی رقم می‌زنند.

جذب سرمایه انسانی؛ یکی از نقاط عطف در تمدن سازی

دکتر نوروزی با تاکید بر اینکه منابع انسانی به عنوان یکی از عناصر اصلی هویت بخشی به تمدن اسلامی به شمار می‌رود، افزود: امروزه به کشوری تبدیل شدیم که سرمایه‌های انسانی را جذب می‌کند، یکی از نقاط عطف در تمدن سازی جذب سرمایه انسانی است، انقلاب اسلامی به عنوان یک موتور متحرک و عامل تمدن بخش در نظام اسلامی است./910/241/ح

 

منبع: ایکنا

ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* نظر:
آخرین اخبار
اوقات شرعی
۲۸ / ۰۲ /۱۴۰۳
قم
اذان صبح
۰۴:۲۲:۵۲
طلوع افتاب
۰۶:۰۱:۴۷
اذان ظهر
۱۳:۰۳:۲۶
غروب آفتاب
۲۰:۰۴:۱۹
اذان مغرب
۲۰:۲۳:۰۶