vasael.ir

کد خبر: ۱۶۲۵۱
تاریخ انتشار: ۲۰ فروردين ۱۳۹۹ - ۱۶:۱۳ - 08 April 2020
با تأکید بر اندیشه‌ رهبران انقلاب اسلامی بررسی شد؛

ظرفیت قدرت نرم جمهوری اسلامی در مواجهه با چالش‌های بین‌المللی

وسائل ـ رهبری با استفاده از دیپلماسی عمومی و ایجاد پیوند بین مکتب ولایی، رهبری دینی و مردم، قدرت نرمی تولید می‌کند که در تمام بحران‌های پیش رو می‌توان از آن بهره برد.

به گزارش خبرنگار وسائل، انقلاب اسلامی ایران، ظرفیت قدرت نرم جمهوری اسلامی در مواجهه با چالش‌های بین المللی؛ با تأکید بر اندیشه‌ی رهبران انقلاب اسلامیرخدادی بزرگ در دوران معاصر بود كه بسیاری از معادلات بین المللی را تغییر داد. جمهوری اسلامی ایران كه حامل ارزش های انقلاب اسلامی است، از بدو تأسیس با تهدیدهای متعددی مواجه بوده است.

این تهدیدها در سطوح مختلف سیاسی، فرهنگی، اقتصادی و امنیتی از دهه شصت تا كنون ادامه داشته اند. رهبران انقلاب اسلامی با به كارگیری قدرت نرم اسلام، در مقابل این تهدیدها ایستاده اند و با مقاومت و ایستادگی ملت ایران از ارزش های انقلاب اسلامی دفاع نموده اند.

در این مقاله ضمن برشمردن تهدیدهای بین المللی انقلاب اسلامی و تبیین قدرت نزم این نظام كه تركیبی از فرهنگ اسلام، سیاست ها و ارزش های داخلی و سیاست خارجی می باشد، به تحلیل چگونگی بهره مندی امام خمینی و آیت الله خامنه ای از قدرت نرم اسلام در مواجهه با تهدیدهای علیه جمهوری اسلامی می پردازد.

مقاله با رویكردی فرهنگی، چهار عنصر: ساختار، باور، ارزش و هنجار را در نظر می گیرد و با تأكید بر اندیشه بنیان گذار نظام جمهوری اسلامی ایران  مقام معظم رهبری به بررسی چگونگی به كارگیری قدرت نرم اسلام در مواجهه با تهدیدهای بین المللی وایجاد جامعه ای توحیدی در سطح ایران، جهان اسلام و نظام بین الملل می پردازد.

در ایجاد چنین جامعه ای، از جهان بینی توحیدی ارزش های معنوی و فرهنگی بهره گرفته می شود. از آنجا كه رویكرد مقاله ارائه راهبرد است، یافته های پژوهش می توانند راهگشای مسائل امروز جامعه باشند. مقاله به تهدیدهایی اشاره دارد كه انقلاب در دهه 60 و 90 با آن مواجه بوده است و برخی از آنها هم چنان ادامه دارند.

مهمترین عنصر در تعریف تهدید، سلب امنیت تا سرحد انجام بزرگ ترین جنایت ها علیه بشر است. از این رو واژه در مقابل تهدید، امنیت است كه در آن هر نوع تهدید به تمامیت ارضی و استقلال كشورها به حداقل می رسد. تهدید را می توان هر نوع عملی دانست كه به منظور اهداف غیرانسانی و در جهت فشار به یك دولت ملت، متضمن به خطر افكندن بقا، ایجاد زمینه تحریف و محدویت در مورد حقوق مشروع بشری و موجب سلب آرامش است.

تهدید در سطح بین المللی می تواند در قالب تولید سلاح های مخرب، استراتژی های جنگی، پیمان های نظامی، ایجاد رژیم های سركوب گر و وابسته، تبلیغات سازمان یافته، تهاجم فرهنگی، شیوه های اقتصادی، فشار، زور و تزویر در دیپلماسی، ملات نظامی به شكل رسمی و غیر رسمی یا آشكار و پوشیده، مستقیم و غیر مستقیم توسط ابرقدرت ها در سراسر جهان روی دهد.

هدف از تهدید در عرصه بین الملل همگام سازی و مطیع ساختن یك جامعه و یا ملت از سیاست های قدرت های بزرگ بین المللی ایت؛ از این منظر، تهدید علیه ایران و جهان اسلام اقدام در جهت مطیع ساختن آن در چارچوب سیاست های حاكم بر روابط بین الملل است كه توسط قدرت های جهانی تعریف شده اند.

بنابراین تهدید بین المللی به عنوان یك واقعیت ناشی از منافع استراتژیك و هژمونیك اقتصادی و سیاسی غرب و منابع و ذخایر و شرایط كشورهای مسلمان، بالاخص ایران است. در دهه 60 و 90 چهار نوع تهدید سیاسی فرهنگی اقتصادی و امنیتی را می توان از یكدیگر تفكیك نمود كه به ترتیب از دیدگاه امام خمینی و آیت الله خامنه ای بحث به میان می آید.

 

چكيده

هدف پژوهش حاضر بررسی چگونگی بهره‌مندی امام خمینی و آیت‌الله خامنه‌ای از قدرت نرم اسلام جهت مواجهه با تهدیدات بین‌المللی است. با استفاده از روش توصیفی ـ تحلیلی اين نتیجه بدست آمده است که قدرت نرم اسلام در مواجهه با تهدید بین‌المللی بر چهار عنصر: ساختارها، باورها، ارزش‌ها و هنجارها استوار است.

محوریت اصل توحید در راستای ایجاد جامعه‌ای توحیدی در سطح ایران، جهان اسلام و نظام بین‌الملل، به‌عنوان ساختار؛ جهان‌بینی توحیدی برای وحدت امت اسلامی و ولایت و رهبری برمبنای مردم‌سالاری دینی به‌عنوان باور مشترک؛ تکیه‌بر ارزش‌های معنوی و فرهنگی به‌عنوان ارزش؛ و در نهایت، تکیه‌بر توده‌ مردم، مقاومت و پایداری، برخورد هوشمندانه و مدبرانه و تکیه‌بر اصول ظلم‌ستیزی، کرامت انسانی، عدالت، برابری، حمایت از مستضعفان و پایبندی به تعهدات به‌عنوان هنجارهای پذیرفته‌شده، از جمله‌ مهم‌ترین راهبردهای جمهوری اسلامی ایران در مواجهه با تهدید بین‌المللی است.

 

نتیجه

در استراتژی امام خمینی و آیت الله خامنه ای، قدرت نرم به عنوان قدرت اصلی و قدرت سخت، مكمل و ر خدمت قدرت نرم است. در این تفكر دین و اعتقادات دینی بر منافع ملی تقدم دارند؛ حكومت برای مردم و در خدمت مردم است و شیوه مقابله و منازعه، مقاومت و قیام های مردمی دفاع همه جانبه و تقویت قدرت بازدارندگی است.

حضرت آیت الله خامنه ای با پیروی از راه امام خمینی از تمام ظرفیت های اعتقادی و ساختاری نظام جمهوری اسلامی بهره گرفت و در دهه 90 در مواجهه با تهدید فرهنگی، سیاسی، اقتصادی و امنیتی ایستاد؛ به گونه ای كه به گواه كارشناسان آمریكایی (كاندولیزا رایس) رهبر ایران می توان نقشه هایی را كه بهترین ذهن ها با صرف بیشترین بودجه ها در زمانی طولانی كشیده و جریانی ماهر آن را به عهده گرفته اند، با یك سخنرانی یك ساعته خنثی كند.

بر پایه آنچه در این مقاله آمده است، پیشنهادهای زیر برای نگارش راهبردهای جمهوری اسلامی در مواجهه با تهدیده ای بین المللی، منطبق با معیارها مبانی بنیانگذار جمهوری اسلامی و تأكیدهای مقام معظم رهبری در بیانیه گام دوم انقلاب، قابل ارائه است:

1. تكیه بر ایمان و تقویت بنیان های اعتقادی امت اسلامی با محوریت اصل توحید

2. جدی گرفتن اصل وحدت امت اسلامی

3. پایبندی به اصل ولایت و امامت و رهبری ملت بر مبنای مردم سالاری دینی و اصل مترقی ولایت فقیه

4. تكیه بر اصول ظلم ستیزی، كرامت ذاتی انسان، عدالت، برابری، حمایت از مستضعفان

5. تأكید بر اصل نه شرقی و نه غربی و تكیه بر اصل مقاومت و پایداری و سازش ناپذیری و تحمیل اراده بر دشمن

مقاله «ظرفیت قدرت نرم جمهوری اسلامی در مواجهه با چالش های بین المللی؛ با تأكید بر اندیشه رهبران انقلاب اسلامی» توسط رجبعلی اسفندیار در مجله علوم سیاسی شماره 88 پاییز 98 به چاپ رسیده است.

علاقه مندان می توانند اصل مقاله را از اینجا دانلود كنند/204/229/ح

ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* نظر:
آخرین اخبار
اوقات شرعی
۱۰ / ۰۱ /۱۴۰۳
قم
اذان صبح
۰۵:۳۱:۳۹
طلوع افتاب
۰۶:۵۶:۵۱
اذان ظهر
۱۳:۱۱:۳۵
غروب آفتاب
۱۹:۲۵:۴۱
اذان مغرب
۱۹:۴۲:۳۹