vasael.ir

کد خبر: ۱۴۱۸۷
تاریخ انتشار: ۲۲ مرداد ۱۳۹۸ - ۱۷:۱۹ - 13 August 2019

معرفی مقاله | مطالعه تطبیقی اوراق سلف با اوراق بهادار به پشتوانه دارایی

وسائل ـ این مقاله با بررسی ویژگی های اوراق سلف و اوراق بهادار با پشتوانه دارایی بدین نتیجه دست یافته است که مدل عملیاتی در تبدیل دارایی به اوراق بهادار اسلامی تقریبا همانند تبدیل دارایی به اوراق بهادار متعارف است با این تفاوت که در فرایند تبدیل دارایی به اوراق بهادار اسلامی خرید و فروش دارایی واقعی رخ می‌دهد و همین امر امتیازاتی برای تبدیل دارایی به اوراق بهادار اسلامی ایجاد نموده است که شبهه ربا نیز در آن کاملا منتفی است.

به گزارش وسائل، اوراق سلف به دلیل ساختار، معرفی مقاله| مطالعه تطبیقی اوراق سلف با اوراق بهادار با پشتوانه دارایینحوه انتشار و مدل عملیاتی آن، ویژگی هایی مشابه اوراق بهادار با پشتوانه ی دارایی دارد و فرایند انتشار اوراق سلف نیز مشابه تبدیل دارایی به اوراق بهادار در معنای خاص آن می باشد.

با توجه به اینکه تعدادی از پژوهشگران، اوراق سلف را اوراق بهادار «مبتنی بر دارایی» دانسته اند، این سؤال مطرح می گردد که آیا این دو نوع اوراق در واقع یکی هستند یا دو نهاد مستقل اند.

اگر این دو نهاد یکی باشند اولا، تمام مزایای اوراق بهادار با پشتوانه دارایی برای اوراق سلف متصور است و ثانیاً، ابهاماتی که در مشروعیت اوراق بهادار با پشتوانه دارایی وجود دارد به وسیله جایگزینی با اوراق سلف مرتفع می گردد.

 

ساختار محتوایی مقاله

این تحقیق با بررسی ویژگی های اوراق سلف و اوراق بهادار با پشتوانه دارایی و با استفاده از روش تحقیق مختار بدین نتیجه دست یافته است که اوراق سلف بر خلاف تصور رایج، نوعی اوراق بهادار با پشتوانه دارایی تلقی می گردند و فرایند انتشار آن نوعی تبدیل دارایی به اوراق بهادار است و تمام مزایای تبدیل دارایی به اوراق بهادار برای انتشار این اوراق از جمله اوراق سلف نفتی قابل تصور می باشد.

 

اوراق سلف نوعی از صکوک اسلامی هستند

اوراق سلف نوعی از صکوک اسلامی هستند که در سال های اخیر توسط متخصصین اقتصاد اسلامی برای تأمین مالی طرح های اقتصادی و به طور ویژه برای تأمین مالی بخش بالادستی صنعت نفت مورد استفاده قرار گرفته اند. این اوراق که اوراق سلف موازی استاندارد نیز نامیده می شوند باید به پشتوانه آن دسته از دارایی ها منتشر گردد که استانداردپذیر بوده و از میان کالاهای پذیرفته شده در بورس یا دارای بازار نقدی انتخاب گردد.

انتشار اوراق سلف برای شرکت های فعال در صنایع نفتی، پتروشیمی، معدنی و فلزی از قبیل فولاد، مس و ... امکان پذیر است. یکی از این کالاهای پایه، نفت است که به دلیل اهمیت اقتصادی ویژه در تأمین بودجه کشور، در مرکز توجه محققین مالی و مسئولین کشور قرار گرفته است و در این تحقیق نیز مورد تأکید قرار گرفته است.

 

جایگزینی اوراق سلف با اوراق بهادار

با توجه به شباهت اوراق سلف به اوراق بهادار با پشتوانه دارایی، این سؤال مطرح است که آیا می توان اوراق سلف را به عنوان جایگزینی برای اوراق بهادار با پشتوانه دارایی تلقی نمود و اوراق سلف نفتی را در تأمین مالی بخش بالادستی صنعت نفت به کار گرفت؟

در این‌صورت اولا، تمام مزایای اوراق بهادار با پشتوانه دارایی برای اوراق سلف نفتی متصور است و ثانیاً، ابهاماتی که در مورد مشروعیت اوراق بهادار با پشتوانه دارایی وجود دارد به وسیله جایگزینی با اوراق سلف مرتفع می گردد و در نتیجه می توان در تأمین مالی بخش بالادستی صنعت نفت، اوراق سلف نفتی را به کار گرفت و از مزایای اقتصادی آن بهره مند گردید.

 

جمع بندی و نتیجه گیری

تبدیل دارایی به اوراق بهاردار به شرکت و موسسات علمی کمک می کند با آزاد کردن و نقد کردن آن مقدار از سرمایه خود که در حصار دارایی های غیر نقدی محصور شده است، نقدینگی را به سمت خود سرازیر نماید. مزایای استفاده از اوراق بهادار اسلامی عبارت است از اینکه: اولا، یک معامله در بخش واقعی اقتصاد در پس زمینه فرایند تبدیل دارایی به اوراق بهادار وجود دارد؛ ثانیا، هرکدام از طرف های معامله در ریسک و بازده اوراق سهیم هستند؛ ثالثا، دارایی های پشتوانه اوراق، مطالبات ناشی از تسهیلات نیست و رابعا، تبدیل دارایی های پشتوانه به اوراق بهادار به هدف سفته بازی نبوده است.

به عبارت دیگر مدل عملیاتی در تبدیل دارایی به اوراق بهادار اسلامی تقریبا همانند تبدیل دارایی به اوراق بهادار متعارف است با این تفاوت که در فرایند تبدیل دارایی به اوراق بهادار اسلامی خرید و فروش دارایی واقعی رخ می دهد. همین امر امتیازاتی برای تبدیل دارایی به اوراق بهادار اسلامی ایجاد نموده است که شبهه ربا نیز در آن کاملا منتفی است.

اوراق سلف ممکن است قبل از سررسید به شخص دیگر منتقل گردند، در سررسید تسویه نقدی شوند یا تسویه فیزیکی انجام گیرد. این امر برای اوراق بهادار با پشتوانه دارایی نیز مشابه همین ترتیب است و صرفا چون دارایی پایه در اوراق سلف، دارایی فیزیکی است تحویل فیزیکی برای اوراق سلف پیش بینی شده که همین امر امتیازی اضافی برای اوراق سلف تلقی می گردد که موجب تفاوت ماهیت دو نهاد نمی گردد و صرفا نسخه ای اسلامی از تبدیل دارایی به اوراق بهادار متعارف را معرفی نماید.

اوراق سلف نفتی به علت اینکه در فرایند انتشار آن ها مالکیت نفت به دارندگان منتقل می شود و حق دعوای مالکیت بر سهم مشاع خود را دارند و نیز نفت انتقال داده شده، پشتوانه اوراق به حساب می آید، جزء اوراق بهادار با شتوانه دارایی به حساب می آیند.

با نگاه به نظرات خبرگان، اوراق سلف نفتی نیز نمونه ای از اوراق بهادار با پشتوانه دارایی متعارف هستند که تنها تفاوت آن ها فیزیکی بودن دارایی پایه در اوراق سلف نفتی می باشد و فرایند انتشار اوراق سلف نیز مصداق اسلامی تبدیل دارایی به اوراق بهادار متعارف است؛ پس انتشار صکوک به پشتوانه دارایی از قبیل صکوک سلف نفت، نوعی تبدیل دارایی به اوراق بهادار است و لذا می توان آن را تبدیل دارایی به اوراق بهادار اسلامی نامید و نیز اوراق سلف نفتی را نسخه اسلامی با پشتوانه دارایی یا اوراق بهادار اسلامی با پشتوانه دارایی تلقی نمود.

خبرگان اوراق سلف را به عنوان جایگزین اوراق بهادار با پشتوانه دارایی مناسب دانسته اند و بر این باورند که معیار های ضروری اقتصادی در این اوراق وجود دارد؛ اما این ارواق از نظر مالی و مدیریت ریسک و نیز قابلیت تطبیق با قوانین و استانداردهای حسابداری نیاز به مطالعه بیش تر دارد.

 

عمومیت راهکارهای عملیاتی تحقیق در اوراق سلف

بدیهی است نتایج این تحقیق برای تمام انواع اوراق سلف قابل اعمال است و علت تاکید بر اوراق سلف نفتی صرفا اهمیت اقتصادی ویژه این اوراق و چالش ها و ابهاماتی بود که مسئولین در انتشار این اوراق با آن روبرو بوده و هستند که از جمله این چالش ها می توان به جایگزینی اوراق با سایر شیوه های تامین مالی نفت، اشاره کرد؛ در حالی که در مورد سایر اوراق سلف ابهامی وجود نداشته و سال هاست که تامین مالی از طریق این اوراق انجام می گیرد.

علاقه مندان به منظور دریافت فایل PDF این مقاله اینجا را کلیک کنند./204/241/ح

ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* نظر:
آخرین اخبار
اوقات شرعی
۱۰ / ۰۱ /۱۴۰۳
قم
اذان صبح
۰۵:۳۱:۳۹
طلوع افتاب
۰۶:۵۶:۵۱
اذان ظهر
۱۳:۱۱:۳۵
غروب آفتاب
۱۹:۲۵:۴۱
اذان مغرب
۱۹:۴۲:۳۹