vasael.ir

کد خبر: ۱۳۴۰۰
تاریخ انتشار: ۱۲ خرداد ۱۳۹۸ - ۱۲:۵۹ - 02 June 2019
حجت الاسلام والمسلمین رفعتی:

وسائل سرفصل‌ها و نظام موضوعات فقه حکومتی را استخراج کند

وسائل ـ استاد درس خارج حوزه با اشاره به کارکردهای پایگاه تخصصی فقه حکومتی وسائل تصریح کرد که این پایگاه می تواند سرفصل ها و نظام موضوعات فقه را استخراج کند.

به گزارش خبرنگار وسائل، حجت الاسلام والمسلمین وسائل سرفصل‌ها و نظام موضوعات فقه حکومتی را استخراج کندعباس رفعتی نائینی استاد درس خارج و سخنگوی حوزه علمیه قم در آیین افتتاحیه و رونمایی از سایت جدید پایگاه تخصصی فقه حکومتی وسائل که عصر امروز در سالن همایش های غدیر دفتر تبلیغات اسلامی برگزار شد، با تأکید بر این که خبرگزاری رسا روز به روز شاهد تحول و ارتقا بوده است، گفت: در سال اولی که این پایگاه تأسیس شد بنده معاون آموزش حوزه بودم و امید زیادی به این مرکز داشتیم.

وی تصریح کرد: امروز که گزارش هایی از فعالیت های رسا می‌ شنویم این حقیقت را نمی توانیم کتمان کنیم که عزیزان بسیار خوب عمل کرده اند.

حجت الاسلام والمسلمین رفعتی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به این که فقه حکومتی حلقه مفقوده علم فقه در حوزه است، بیان داشت: گرچه چهل سال از پیروزی انقلاب اسلامی گذشته ولی همچنان این حلقه مفقوده در علم فقه احساس می‌ شود چون فقه حکومتی مقدمه علمی اصل تشکیل حکومت اسلامی است.

وی تصریح کرد: حکومت اسلامی برای پیاده سازی فقه در جامعه است و لذا مرحوم امام ابتدا بحث درس ولایت فقیه را در حوزه مطرح کردند و همین درس خارج به عنوان یک مقدمه علمی برای رسیدن به اصل حکومت اسلامی و انقلاب شکوهمند قلمداد شد.

رییس مرکز تخصصی حقوق و قضای اسلامی در ادامه تفسیر فقه حکومتی به فقه سیاسی را نادرست خواند و یادآور شد: قرآن کریم می‌ فرماید: «الذین إن مکناهم فی الارض اقاموا الصلاة» یعنی اقامه حکومت و تمکن در زمین برای همین هست که فقه در جامعه پیاده شود و به تعبیر مرحوم امام فقه برای اداره جامعه است و با این نگاه اگر به فقه وارد شویم فقه حکومتی نباید منحصر در فقه سیاسی شود.

وی خاطرنشان ساخت: بسیاری از فضلا و اساتید بزرگوار از فقه حکومتی سریعا سراغ مباحث ولایت فقیه و فقه سیاسی می‌ روند؛ در حالی که قبل از برپایی حکومت نماز و زکات و امر به معروف هم وجود داشته است، بله از وظایف حکومت این است که با نگاه حکومتی فقه حتی در مسائل فردی مثل نماز وارد شود، یعنی حکومت الزامات و فروعی حتی در مسائل عبادی فردی جزئی به وجود می آورد که با یک عمل عبادی فردی بدون حکومت تفاوت می‌ کند.

حجت الاسلام والمسلمین رفعتی در ادامه تأکید کرد: در فقه حکومتی ضرورت دارد از صلاة تا دیات را طور دیگری نگاه کنیم و علاوه بر این ابواب جدید فقهی را که بدون تشکیل حکومت مبتلا به نبود را نیز به ابواب فقهی بین صلاة تا دیات اضافه کنیم.

وی با اشاره به هدف نهایی از خلقت انسان در زمین خاطرنشان کرد: اصل هدف حکومت عصر ظهور را قرآن کریم «و لیمکنن لهم دینهم» یعنی تمکین دین در روی زمین دانسته و همین مسأله مهمترین هدف جهانی امام زمان(عج) است یعنی اقامه فقه و اقامه حکومت دینی مهمترین هدف است و این مسأله است که در طول زندگی بشر تا کنون تشکیل نشده است.

رییس شبکه جهانی ولایت در ادامه افزود: بنابراین نگاه ما به بحث حکومت هم باید تفاوت پیدا کند، ما حکومت اسلامی را در فقه تبیین می‌ کنیم برای این که فقه در جامعه پیاده شود و جامعه را اداره کند، از این رو حوزه علمیه در تولید علم فقه باید این حلقه مفقوده را پیدا کند در غیر این صورت فقه برای اداره جامعه کارا نخواهد بود چون فقهی که درست کرده ایم فقه فردی است.

وی در بخش دیگری از سخنان خود در ارتباط با ارتقای جایگاه پایگاه وسائل خاطرنشان کرد: پایگاه وسائل در این راستا به نظر من چند کار مهم را می‌ تواند در این عرصه داشته باشد، یکی باز نشر فقه حکومتی است که این کار را انجام می‌ دهد و دوم ایجاد و فرهنگ سازی در میان حوزویان برای ترویج فقه حکومتی است و سوم حتی می‌ تواند مولد و تولیدگر علم باشد چون جمع اساتیدی که با این پایگاه همراهی دارند فرهیختگانی هستند که می‌ تواند تولید علم داشته باشد.

حجت الاسلام والمسلمین رفعتی تصریح کرد: کار چهارم فعالیت های پژوهشی و علمی فقه معاصر از قبیل موضوع شناسی است، چراکه اگر موضوع درست تبیین نشود فتوا و حکم طور دیگری صادر می‌ شود، به همین جهت وقتی یک حکم را دو فقیه را دو جور فتوا می‌ دهند برای این است که گاهی موضوع درست منقح نشده است چون در فقه معاصر و فقه حکومتی روی موضوع درست کار نشده است.

وی با اشاره به تنظیم سرفصل ها و یا نظام موضوعات و تعیین مسائل به عنوان کارکرد دیگر پایگاه وسائل ابراز داشت: تا سرفصل نباشد شروع کردن یک بحث علمی امکان پذیر نیست، از این رو این پایگاه می‌ تواند در این عرصه وارد شود و کار دیگری که می‌ تواند انجام بدهد استخراج منابع و ادله است.

استاد درس خارج حوزه علمیه قم ادامه داد: اگر بخواهیم فقه حکومتی در حوزه جا بیافتد حتما باید به شیوه فقه سنتی پیش برویم و به همین جهت باید از آیات و روایات استفاده شود و با همان شیوه فقه جواهری که نگاه حکومتی دارند حتی در مسائل معاملات و مسائل اجتماعی ادله و آیات و روایات استخراج شود./241/241/ح

انتشار یافته: ۳
در انتظار بررسی: ۰
طلبه
Iran, Islamic Republic of
16:41 - 1398/03/12
راه اندازی صفحه جدید را به سایت وسائل تبریک می گویم.
ناشناس
Iran, Islamic Republic of
12:59 - 1398/03/13
حوزه باید محور راهبری معنویت و فکر دینی در جامعه باشد.
حیاتی
Iran, Islamic Republic of
02:19 - 1398/03/24
با تشکر و عرض خسته نباشید
چند وقتی هست شروع به مطالعاتی در زمینه فقه حکومتی و سیاسی کرده ام
یکی از ابهامات در این زمینه عدم تفکیک موضوعات فقه حکومتی از فقه سیاسی است
در صورت امکان مقاله ای در این باب نگاشته شود.
ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* نظر:
آخرین اخبار
نظرسنجی
مهمترین راهکار تقویت فقه حکومتی در حوزه علمیه چیست؟
سیاست گذاری کلان مسئولان حوزه علمیه
راه اندازی کرسی های درس و بحث از سوی اساتید و فضلا
تقویت پژوهشگاه ها و مراکز علمی
آموزش مبانی و اصول فقه حکومتی در سطوح مختلف حوزه
اوقات شرعی
۰۱ / ۰۲ /۱۴۰۳
قم
اذان صبح
۰۴:۵۷:۵۸
طلوع افتاب
۰۶:۲۷:۵۸
اذان ظهر
۱۳:۰۵:۴۷
غروب آفتاب
۱۹:۴۲:۵۸
اذان مغرب
۲۰:۰۰:۳۳