vasael.ir

کد خبر: ۱۳۲۳۶
تاریخ انتشار: ۳۰ ارديبهشت ۱۳۹۸ - ۱۵:۵۰ - 20 May 2019

معرفی کتاب | فقه مدیریت شهری (جلد چهارم و پنجم)

وسائل ـ دولت اسلامی، می تواند طبق ضوابط، مالکیت اراضی را به اشخاص منتقل کند. در فرض عدم وجود دولت مشروع، افراد مجاز به بهره برداری از اراضی انفال هستند، اما مالکیت عین زمین نخواهد شد.

به گزارش خبرنگار وسائل، کتاب هفت جلدی فقه مدیریت معرفی کتاب | فقه مدیریت شهری (جلد چهارم و پنجم)شهری که به همت جمعی از نویسندگان (مصطفی دری،علی شریفی، مسعود بُندار، سید اباذر علوی گنابادی، محمد مهدی عمادی، غلامرضا حلوانی، محمد رضا ملایی، علیرضا اسدی، ياشار صدری، عبدالله حیدری، رجبعلی فهیمی، حمید ایزانلو، محمد رجایی گیلانی) در سال 1394و با همکاری مرکز مطالعات و برنامه ریزی شهر تهران، به رشته تحریر در آمده است.

جلد اول این کتاب به مقدمات و کلیات و سایر مجلدات به سایر ماموریت های شهرداری پرداخته است. فصل هايي که در هر جلد آن به آنها پرداخته شده، به قرار ذیل هستند:

1- مقدمات و کلیات: مشتمل بر مقالاتی است که به ادله پرکاربرد و مبانی فقه مدیریت شهری می پردازند.

2- مدیریت عمومی: در این جلد، به مقالات و مسائلی که در رابطه با مسائل عمومی مدیریت مانند رانت و رانت خواری مطرح هستند، می پردازند.

3- مدیریت شهری: مشتمل بر مقالات و پاسخ های تفصیلی به پرسش هايي است که به مسائل عمومی شهر می پردازند.

4- عمران و شهر سازی و حمل و نقل و ترافیک: مشتمل بر مقالات و پاسخ های تفصیلی به سوالاتی که به مسائل اختصاصی این دو بخش می پردازند. مسائلی نظیر عوارض ساختمان و تغییر کاربری و توسعه، معماری مساجد و علایم ترافیکی از این قبیل هستند.

5- خدمات شهری: مسائلی از قبیل سد معبر، دستفروشی، جمع آوری و مالکیت زباله ها، ریختن فاضلاب در سطح شهر و... از جمله مطالب این بخش محسوب می شوند.

6- فرهنگی ـ اجتماعی: مسائل مرتبط با حوزه زنان، تبلیغات شهری، برگزاری مراسمات، مددجویان و کمک های عمومی از این جمله محسوب می شوند.

همچنین در پایان هر مجلد، استفتائاتی پیوست شده است که برای عموم علاقمندان بسیار راهگشا می باشد.

 

جلد چهارم

عمران و شهرسازی

یکی از مهمترین بخش های مدیریت شهری،  بخش عمران و شهرسازی است. اهمیت این بخش تا آنجاست که،  بسیاری  نهاد شهرداری را تنها با این وظیفه به یاد می آورند. این بخش، اگر چه خود به بخش های دیگر همچون عوارض شهری، توسعه و تغییر کاربری و معماری تقسیم می شود، لکن در این میان، برخی مباحث و مسائل وجود دارند که اختصاص به بخش خاصی از مباحث این بخش نداشته و در تمام بخش های آن، قابل تسری است.

مباحثی از قبیل مالکیت اراضی ملی، حدود شرعی مالکیت فرد بر فضاهای مشاع منازل مسکونی، تحديد مالکیت شهروندان از سوی شهرداری و.....از این جمله اند. در بخش اول، به مباحث کلی عمران و شهرسازی که اختصاص به فصل خاصی از فصول آن ندارد پرداخته می شود.

بخش دوم: عوارض، جرائم و پروانه ساخت

بخش مهمی از درآمد شهرداری ها، از طریق اخذ عوارض، جرايم و اعطای پروانه ساخت، محقق می شود. این موارد البته همواره محل مناقشات فراوانی میان شهرداری و مراجعان بوده و پرسش هاي زیادی را به دنبال داشته است،  سوال هايي از قبیل اینکه عوارض تخلف ساختمانی را باید به نرخ روز محاسبه کرد یا به نرخ زمان وقوع تخلف؟  آرای کمیسیون ماده صد، تا چه حد، مشروعیت دارد؟ حکم فروش تراکم چیست؟

آیا جریمه دیرکرد مشروع است به حکم شرعی ساخت و ساز های غیر مجاز و اقامه نماز و برپایی مجالس مذهبی در این ساختمان ها چیست؟ در این بخش،  تلاش شده تا به سوالات و پرسش هايي که در رابطه با عوارض و جرایم وجود دارد، پرداخته شود.

بخش سوم: توسعه و تغییر کاربری

شهرداری ها به جهت طرح های توسعه شهری و بهبود وضع شهر، همواره مجبورند املاکی را تغییر کاربری داده يا مالکیت مالکین را با جعل مقرراتی، محدود کنند. این امور البته همواره با رضایت مالکان صورت نگرفته و گاه علی رغم نا رضایتی ایشان، با اجبار صورت می گیرد. همین امر موجب ایجاد پرسش هايي در رابطه با مشروعیت یا عدم مشروعیت این رفتار ها از سوی مدیریت شهری می شود.

 

همچنین گاه به جهت طرح های شهرداری، قیمت برخی املاک بالا یا پایین می رود، در اینجا نیز این پرسش مطرح می شود که آیا شهرداری، ضامن ضرر و شریک در نفع مالکین هست یا خیر؟

 

بخش چهارم: معماری

معماری ساختمان ها و تزیینات به کار رفته در نما و داخل آن ها، اگر چه در بدو نظر، امری شخصی و بسته به نظر مالک به نظر می آید،  لکن باز هم سوالاتی در رابطه با برخی از انواع معماری مانند معماری مساجد و بناهای عمومی پیش می آید که نیازمند اعلام نظر شارع مقدس است.حدود و قیود به کارگیری تزیینات در معماری مساجد و بناهای عمومی، از جمله این پرسش هاست.

 

جلد پنجم از کتاب فقه مدیریت شهری

حمل و نقل و ترافیک

 

بخش اول: ترافیک

با گسترش شهرنشینی، هجوم مردم از روستاها به شهر ها و افزایش وسایل نقلیه، مسئله ترافیک شهری به یکی از مهم ترین معضلات شهر های بزرگ و اولویت های کاری مدیران شهری تبدیل شده است.  در این میان برخی شهروندان جوامع دینی، با انجام رفتارهایی همچون پخش نذری در خیابان، خود باعث ترافیک شده و یا ترافیک موجود را افزون می کنند.

 

بخش دوم: تجهیزات ترافیکی

مدیریت شهری برای ساماندهی به ترافیک شهری، از تجهیزات و علاماتی استفاده می کند تا عبور و مرور مردم با نظم و ایمنی بیشتری همراه شود.

در این میان اما برخی بی احتیاطی ها یا وقوع تصادفات، موجب ایراد خسارات به تجهیزات ترافیکی شهرداری می شود. برخی از مردم نیز برای جلوگیری از پارک کردن سایر خودروها در مقابل در منزل، از موانع فیزیکی استفاده می کنند، که دانستن نظر شارع در این رابطه، تلاش فقهی را می طلبد./602/241/ح

ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* نظر:
آخرین اخبار
اوقات شرعی
۳۰ / ۰۱ /۱۴۰۳
قم
اذان صبح
۰۵:۰۰:۵۸
طلوع افتاب
۰۶:۳۰:۲۴
اذان ظهر
۱۳:۰۶:۱۳
غروب آفتاب
۱۹:۴۱:۲۳
اذان مغرب
۱۹:۵۸:۵۳