vasael.ir

کد خبر: ۱۳۲۲۳
تاریخ انتشار: ۲۳ ارديبهشت ۱۳۹۸ - ۱۴:۰۷ - 13 May 2019

معرفی مقاله | عدالت در ساحت فقه حکومتی

وسائل ـ شریعت اسلامی در کلیت خود اهداف و مقاصدی را دنبال می کند که دین شناس و فقیه اولا، باید آنها را شناخته و از منابع استخراج کند و در مرحله بعد به هنگام اجتهاد و استنباط، باید آن را در نظر داشته باشد؛ لذا توجه به مقاصد و اهداف شریعت، نقش اصیلی در کار آمدی فقه دارد.

به گزارش خبرنگار وسائل، بررسی نسبت فقه و عدالت و  ارتباط با این دو، معرفی مقاله| عدالت در ساحت فقه حکومتیاز مسائل مهمی است که نیازمند بحث و بررسی جدی می باشد. به دیگر سخن، این پرسش که"نسبت میان فقه و عدالت چیست؟" یکی از مهمترین پرسش ها در حوزه ی فقه و معارف دینی است. پرسش دیگر در این باره، پرسش از نسبت عدالت با فقه در مراحل مختلف آن است.

در دوره ی انقلاب اسلامی نیز فقه با دو دوره، تحول اساسی رو به رو بوده است که میتوان آن دو را، دو مرحله در ادامه تطور و توسعه فقه دانست.

پس از انقلاب موضوعاتی همچون مناسبات دین و سیاست، حکومت دینی،نسبت دین و عدالت، نسبت فقه و عدالت و مباحثی از این دست در حوزه اندیشه عالمان دینی مطرح گردید، و مورد بررسی و تحلیل قرار گرفت و نظریه های مختلفی درباره آنها بیان شد.

بررسی نسبت فقه و عدالت با دو نگاه توصیفی و توصیه ای امکان پذیر است.نگاه توصیه ای به نسبت عدالت و فقه مطلوب نظر دارد و از باید ها سخن می گوید. اما نگاه توصیفی به بوده ها پرداخته و نسبت فقه موجود و عدالت را بررسی می کند.

 

1- کلیات

 

فقه حکومتی

تفاوت فقه حکومتی با فقه سیاسی و فقه سنتی

عدالت

 

2- فقه و عدالت

عدالت در چهار عرصه کاربرد: عدالت در تکوین و نظام خلقت، عدالت در تشریع و نظام قانون گذاری، عدالت در تدبیر و نظام اجرایی، عدالت در منش و روشنگری فرد و معاشرتی. آنچه در این تحقیق مورد نظر است، دومین عرصه، یعنی عدالت در نظام قانون گذاری و تشریع می باشد.

  • جایگاه عدالت در فقه
  • فقه موجود سنتی و عدالت
  • فقه حکومتی و عدالت
  • فقه حکومتی و عدالت معیاری
  • فقه حکومتی و فقه عدالت گستری
  • فقه حکومتی و نرم افزار بسط عدالت در انقلاب اسلامی

 

3- راهبرد ها و راه کار ها

متاسفانه عموم انديشمندان حوزه و غیر ایشان با مقولاتی بنیادین همچون عدالت و نيز فقه حکومتی، برخوردی نهادینه، تعریف شده و با آغاز و انجامی معین نداشته و در مسیر آن به طور منظم و منسجم و برنامه ریزی شده اقدامی در خور انجام نداده اند. لذا مسئولان اجرایی کشور نتوانسته اند، برخوردی روشمند داشته باشند.

در ذیل به برخی از راهبرد ها و راه کارها در این زمینه اشاراتی شده است.

  • راهبردها و راه کار ها در حیطه عدالت
  • راهبردها و راه کار ها در حیطه فقه حکومتی

 

نتیجه گیری

بر اساس یک برنامه ریزی بلند مدت و با تحول در نوع نگاه به فقه از نگاه فردی به حکومتی با محوریت رویکرد عدالت و از جز نگری به نگاه مجموعی و سیستمی و توجه به مقاصد و اهداف شریعت و نیز توسعه غایت فقه و توجه به زمان نزول آیات و صدور روایات و با تکیه بر هوشمندی و زمان زمان آگاهی فقیه،و همچنین تلاش در راستای توسعه منابع و استفاده بهینه از آنها، بخصوص طرح و بحث نظریه عدالت به عنوان معیاری برای کشف و فهم و احکام در راستای پاسخ گویی به نیاز های جامعه و نظام اسلامی، باید به سوی فقه حکومتی گام برداشت.

مقاله "عدالت در ساحت فقه حکومتی" نوشته عباسعلی مشکانی سبزواری، غلامعلي اسماعیلی کریزی و عبدالله سرکاری است که در ماهنامه معرفت، سال بیست و سوم، شماره 199 در تیر ماه 1393 انتشار یافته است.

علاقه مندان به منظور دریافت فایل PDF این مقاله می توانند اینجا کلیک کنید./205/241/ح

ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* نظر:
آخرین اخبار
اوقات شرعی
۱۰ / ۰۱ /۱۴۰۳
قم
اذان صبح
۰۵:۳۱:۳۹
طلوع افتاب
۰۶:۵۶:۵۱
اذان ظهر
۱۳:۱۱:۳۵
غروب آفتاب
۱۹:۲۵:۴۱
اذان مغرب
۱۹:۴۲:۳۹