vasael.ir

کد خبر: ۱۳۱۵۲
تاریخ انتشار: ۱۴ ارديبهشت ۱۳۹۸ - ۱۴:۵۴ - 04 May 2019
به همت مدرسه علمیه نورالرضا مشهد برگزار شد؛

همایش تحصیل اجتهاد محور با حضور آیت الله رشاد

وسائل ـ همزمان با گرامیداشت مقام استاد شهید مطهری و روز معلم همایش تحصیل اجتهاد محور با حضور آیت الله رشاد، رئیس پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی در مشهد برگزار شد.
به گزارش خبرنگار وسائل، همزمان با گرامیداشت مقام استادهمایش تحصیل اجتهاد محور با حضور آیت الله رشاد شهید مطهری و روز معلم همایش تحصیل اجتهاد محور با حضور آیت الله علی اکبر صادقی رشاد، رئیس پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی به همت مدرسه علمیه نورالرضا (ع) مشهد و دفتر تبلیغات اسلامی خراسان رضوی و موسسه مطالعات علوم راهبردی و معارف اسلام شامگاه پنجشنبه ۱۲ اردیبهشت در سالن همایش‌های دفتر تبلیغات اسلامی خراسان رضوی برگزار شد.

از جمله دیگر سخنرانان این نشست می‌توان به حجت الاسلام مجتبی الهی خراسانی، استاد درس خارج حوزه علمیه مشهد، حجت الاسلام شیخ عبدالکریم واسطی، عضو هیأت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی و حجت الاسلام محمد حسن وکیلی، مدرس حوزه علمیه مشهد اشاره کرد.

حجت الاسلام واسطی، در این همایش با اشاره به این مطلب که مشکلی که امروز با آن مواجه هستیم، افت عمومی کیفیت تحصیلی و علمی طلاب است، گفت: در واقع در این همایش با هدف رسیدن به راهکارهائی برای چگونگی ارتقاء کیفیت تحصیلی طلاب است.

آیت الله رشاد، عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی نیز در این همایش به تفاوت‌های تحصیل در حوزه و دانشگاه پرداخت و اظهار داشت: در واقع در حوزه اجتهاد به مثابه هدف نهائی تحصیل در پیش روی طلبه‌ها قرار می‌گیرد. از طرفی به نظر می‌رسد که در گذشته تحقق ملکه اجتهاد میسر و دست یافتنی بوده است و دروس خارج مانند امروز طولانی نبوده است.

این محقق اسلامی در ادامه با طرح این پرسش مبنی بر اینکه چه اتفاقی رخ داده است که این حالت گویی از بین رفته است و اجتهاد یک آرزو شده است و کمتر طلبه‌ای مطمئن است که به این درجه نائل شود، بیان داشت: در واقع دشوار شدن این فرآیند مقداری به شرایط این عصر مربوط می شود چراکه موضوعات پیچیده شده و از طرفی دامنه علم بسط یافته است.

رئیس پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی ضمن مقایسه دروس حوزه در گذشته و حال گفت: در گذشته کلام موضوعیت داشت و در یک دوره فقه حدیثی ما رایج بوده و در عین حال بسط یافته است و از طرفی در آن دوران به مبانی توجه خاص بوده، اما امروز از مبانی غفلت شده است.

مدرس سطوح عالی حوزه علمیه قم با تأکید بر این مطلب که کلام زیر ساخت علم اصول است و توجه به مبانی از اهمیت برخوردار است، اظهار کرد: امروزه نگاه فرانگر، مشرفانه و داورانه به علم رایج شده به گونه‌ای که فلسفه از هستی شناسی به معرفت شناسی چرخش کرده است.

رئیس شورای سیاستگذاری حوزه علمیه استان تهران با بیان اینکه در حال حاضر دانش‌های جدید در حال تولد هستند، خاطرنشان کرد: در عین حال فلسفه‌های مضاف از جنس فلسفه سنتی نیست و بیشتر بحث معرفت شناسی دارد. توجه به مبادی و مبانی و اهتمام به پیوند زدن قواعد وسایل علوم به مبادی و مبانی مورد غفلت واقع شده و همچنان مفقود است.

حجت الاسلام الهی خراسانی، در بخش دیگر این همایش پیرامون مفهوم اجتهاد و اجتهاد محوری به بیان مباحثی پرداخت، گفت: اجتهاد یک مقطع تحصیلی نیست و یک درجه و تراز است. بخشی از تراز علمی به حوزه دانشی و مطالعه تخصیصی برای تولید علم برمی گردد. در واقع اینجا این پرسش مطرح می‌شود که با چه کیفیتی باید تحصیل کرد تا انسان به درجه اجتهاد برسد.

این محقق و پژوهشگر حوزوی ادامه داد: از جمله ملاحظاتی که امروز در باب اجتهاد محوری وجود دارد توجه نداشتن به مراتب اجتهاد است که این موضوع نیاز به اهتمام دارد.

در ادامه این همایش حجت الاسلام وکیلی، به بیان شاخصه‌های اجتهاد و ضرورت اجتهاد و راهکار تحصیل آن پرداخت، گفت: در واقع کسی که توان تفکر روش‌مند ندارد نمی‌تواند در این عرصه ورود پیدا کند.

گفتنی است، مشروح این نشست به زودی در پایگاه تخصصی فقه حکومتی وسائل منتشر خواهد شد./202/241/ح
ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* نظر:
آخرین اخبار
اوقات شرعی
۱۰ / ۰۱ /۱۴۰۳
قم
اذان صبح
۰۵:۳۱:۳۹
طلوع افتاب
۰۶:۵۶:۵۱
اذان ظهر
۱۳:۱۱:۳۵
غروب آفتاب
۱۹:۲۵:۴۱
اذان مغرب
۱۹:۴۲:۳۹