vasael.ir

کد خبر: ۱۲۵۶۲
تاریخ انتشار: ۲۴ دی ۱۳۹۷ - ۱۵:۵۷ - 14 January 2019

معرفی کتاب| سبک زندگی، عامل تشابهات و تمایزات هویتی در جهان امروز

وسائل ـ مفهوم سبک زندگی جایگزینی است برای مفاهیم طبیعی نظیر طبقه اجتماعی که بر ساختن هویت های فردی و اجتماعی را بر اساس اراده، انتخاب و ترجیهات افراد مطرح می‌ سازد. سبک زندگی را در یک صورت بندی ابتدایی می‌توان مجموعه ای از شیوه های رفتاری یا انتخاب‌های الگومند تلقی کرد که افراد در صددند از طریق آنها تمایزات و تشابهات هویتی شان را ابراز کند.

به گزارش خبرنگار وسائل، کتابی علمی ـ پژوهشی تحت عنوان «شاخص های سبک زندگی» توسط جمعی از نویسندگان و اساتید حوزه جامعه شناسی و فرهنگ نگاشته شده است که در ادامه توضیحاتی در رابطه با محتوا و ساختار کتاب خدمتتان ارائه می گردد.

مفهوم سبک زندگی جایگزینی است برای مفاهیم طبیعی نظیر طبقه اجتماعی که بر ساختن هویت های فردی و اجتماعی را بر اساس اراده، انتخاب و ترجیهات افراد مطرح می‌ سازد.

سبک زندگی را در یک صورت بندی ابتدایی می توان مجموعه ای از شیوه های رفتاری یا انتخاب‌های الگومند تلقی کرد که افراد در صددند از طریق آنها تمایزات و تشابهات هویتی شان را ابراز نمایند.

 

روش شناسی تحقیق

این کتاب متکفل آن است که وجوه تمایز سبک زندگی در تلقی اسلامی را از برداشت های غالب غربی آن که نوعی مصرف‌گرایی و پیروی از امیال لجام گسیخته را تداعی می‌کند، روشن سازد.

روش ما در استخراج ویژگی ها و شاخص های سبک زندگی اسلامی، روش تحقیق کیفی از طریق مراجعه به متون دینی و استفاده از تکنیک تحلیل محتوای کیفی برای استخراج شاخص هاست. این پژوهش دارای دو بخش و مشتمل بر شش فصل است.

در بخش از کتاب چنین می نویسد: زادگاه مفهوم سبک زندگی گفتمان غربی است. در این گفتمان،سبک زندگی اغلب در چارچوب نوعی مصرف گرایی سطحی نمود یافته و به همین دلیل به ابتذال کشیده شده است.

در تلقی غربی این مفهوم نوعی زندگی مسرفانه و پرزرق و برق و تجملی را تداعی می کند اما در سبک اسلامی به واقعیتی بنیادی اشاره دارد که زمینه غایی تمامی مفهوم پردازی ها و تعاریف و روایت های فرهنگ و تمدن از آن سرچشمه می گیرد.

 

نظریه‌های سبک زندگی

در بخش اول که از شش فصل تشکیل یافته است، مباحث مفهومی و ادبیات نظری سبک زندگی را واکاوی می‌کند. در فصل اول مفهوم سبک زندگی و نسبت آن با دیگر مفاهیم مرتبط نظیر فرهنگ، مصرف، ذوق و سلیقه و… بررسی شده است.

در فصل دوم نظریه های سبک زندگی مرور شده و اندیشه متفکرانی چون آدلر، وبلن، زیمل، وبر، بوردیو و گیدنز که بیشترین نقش را در تولید و اشاعه مفهوم سبک زندگی داشته اند بحث و بررسی گردیده اند.

فصل سوم به بازخوانی انتقادی نظریه های سبک زندگی و اینکه چرا این مفهوم در بستر فرهنگی متفاوت با جامعه اسلامی متولد شده و به کارگیری آن در توضیح و تبیین صور حیات اجتماعی مبتنی بر اندیشه اسلامی مستلزم چیست، اختصاص یافته است.

مبانی و مفروضات مادی گرایانه موجود در گفتمان غربی در مفهوم سبک زندگی اشراب شده، در این فصل واکاوی شده اند.

بخش دوم که سه فصل دیگر نوشتار را در خود جای داده، مربوط به اصول و شاخص هایی است که سبک زندگی اسلامی را از دیگر سبک‌های زندگی متمایز می سازد. بحث درباره تمایزات و مختصات ویژگی سبک زندگی اسلامی در دو سطح انتزاعی یا اصول سبک زندگی و سطح انضمامی یا شاخص های سبک زندگی قابل طرح است.

 

اصول و شاخص های سبک زندگی

اصول سبک زندگی به معیار های کلان و انتزاعی ترین اشاره دارد که در مجموع کلیت سپهر حیات مطلوب زیست جهان مومنانه از نظر اسلامی را معلوم می کند. این معیار های عام در فصل چهارم بررسی شده اند.

شاخص های سبک زندگی که ناظر بر معرف های عینی و انضمامی اند، در کنش ها و تعاملات روزمره قابل سنجش و اندازه گیری اند، در فصل‌های پنجم و ششم کانون توجه قرار گرفته اند.

در فصل پنجم، همچنین ویژگی ها و مختصات بعد محتوایی سبک زندگی اسلامی کاویده شده و شالوده های فکری و عاطفی آن مشخص گردیده اند.

در فصل ششم نیز شاخص های بعد صوری سبک زندگی که در قالب رفتار نمود می یابند، از متون دینی استخراج شده اند. برخلاف تلقی رایج که سبک زندگی را اغلب در رفتارهای مصرفی افراد منحصر می شمارد، در این نوشتار سبک زندگی مفهومی جامع متضمن تمام وجوه حیات اجتماعی انسان دانسته شده است.

به همین دلیل نه تنها شناخت رفتار مصرفی افراد، بلکه رفتارهای تولیدی آنها نیز در صورت‌بندی سبک‌های زندگی شان نقش دارد.

 

مشخصات کتاب

کتاب «شاخص های سبک زندگی اسلامی» اثر آقایان فصیحی، شرف الدین، نصرالله نظری، جوادی، دانش، محمدعلی نظری، غلامرضا شفق، در 472، از سوی انتشارات موسسه آموزش پژوهشی امام خمینی(ره) راهی بازار نشر شده است./602/241/ح

ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* نظر:
آخرین اخبار
اوقات شرعی
۲۸ / ۰۱ /۱۴۰۳
قم
اذان صبح
۰۵:۰۳:۵۹
طلوع افتاب
۰۶:۳۲:۵۳
اذان ظهر
۱۳:۰۶:۴۰
غروب آفتاب
۱۹:۳۹:۴۸
اذان مغرب
۱۹:۵۷:۱۴