vasael.ir

کد خبر: ۹۲۴۳
تاریخ انتشار: ۲۲ شهريور ۱۳۹۷ - ۱۲:۱۷ - 13 September 2018
استاد غرویان / جلسه ۴8 و 49 و 50

فقه الاقتصاد | لزوم توجه دولت ها و حکومت ها به تجارت بین الملل

وسائل_ حجة الاسلام غرویان در ادامه بحث«تجارت بین الملل» در ابتدای درس بعد از مطرح کردن روایات اقتصادی به سوالی پیرامون «فرابورس» پرداخت.
به گزارش خبرنگار سرویس اقتصاد پایگاه تخصصی وسائل حجت الاسلام محسن غرویان در جلسات چهل و هشتم و چهل و نهم و پنجاهم درس گفتار فقه الاقتصاد، به بررسی سیاست دولت ها در تجارت بین الملل پرداخت.
وی بیان داشت، در فرابورس قیمت ها منتشر نمی شود و به همین خاطر به آن «داکت مارکت» یا بازار تاریک می گویند. در فرابورس قیمت سهام یک شرکت به صورت خصوصی و توافقی بین سهام دار و خریدار تعیین می گردد. در فرابورس نظارت قانونی وجود ندارد و به همین خاطر ریسک معامله در آن خیلی بالاست. نکته دیگر فرابورس این است که در آن کنترل کیفیت وجود ندارد.
وی در ادامه به بحث «تجارت بین الملل» ادامه داد و گفت: در تجارت بین الملل هم کالا بفروش می رسد و هم نیروی انسانی و یکی از مباحث مهم تجارت بین الملل حرکت نیروی کار از نقطه‌ای به نقطه دیگر است.
این استاد درس خارج به بررسی سیاست های کشورها برای کاهش وابستگی پرداخت، که یکی از آنها را کنترل واردات بر شمرد. و دو سیاست کاهش واردات را اینگونه بیان کرد: 1- افزایش تعرفه گمرکی 2- تعرفه مالیات و هزینه راه سازی و...
حجة الاسلام غرویان سیاست دولت ها را جهت گسترش صادرات و نفوذ در بازارهای جهانی اینگونه برشمرد:1- دادن یارانه به شرکت های تولیدی 2- بروکراسی اداری را برای شرکت ها کم می کنند. همچنین کالاهایی که مشمول حمایت دولت ها می شوند دو دسته اند: الف: کالاها و صنایع راهبردی و یا صنایع مرتبط با انرژی ب: صنایع دیجیتالی و نوپا 
وی ضمن معرفی کردن سازمان های جهانی تجارت از جمله؛ صندوق بین المللی پول و بانک جهانی پرداخت به  دو کارکرد اساسی نهادهای بین المللی پرداخت: 1- تنظیم روابط تجاری و مالی بین کشورهای جهان 2- ایجاد صلح و ثبات منطقه ای و جهانی از طریق گره زدن منافع اقتصادی کشورها به هم.
 
 
 
تقریر این دروس در ادامه می آید:
 
جلد 12 وسائل الشیعه را در این جلسه آوردم که مخصوص روایات تجارت است که با بحث ما هم مرتبط است. در هر جلسه می خواهیم یک یا دو روایت بخوانیم.
کتاب التجاره، ابوابی دارد، باب اول آن مقدمات تجارت است. بخش اول «باب استحبابها و اختیارها علی اسباب الرزق» یعنی تجارت استحباب دارد و آن را برای اسباب رزق اختیار کنید، آنچه که به ذهن من می آید از فراز دوم روایت، این است که از بین اسباب تجارت را اختیار کنید. در روایت دیگری بیان شده که حسنه در دنیا وسعت در رزق و حسن خلق است و به همین خاطر گفته اند که آنچه در قنوت نماز از خدا می خواهیم که «ربنا آتنا فی الدنیا حسنه» این حسنه در دنیا همان وسعت رزق است.
وسائل الشیعه،در کتاب التجاره، بخش اول در مقدمات  روایتی آمده است: «تعرضوا للتجارات فان لکم فیها غنی...»( حدیث شماره 21845)
می فرماید بروید به سمت تجارات به خاطر اینکه گدا و محتاج دست مردم نشوید و این واضح است که حضرت در مورد احتیاج به دشمن این حرف را نمی زند زیرا آنجا که قطعا مشکل دارد بلکه حضرت در مورد احتیاج پیدا کردن به دوست و همسایه و... این حرف را می زند. و می فرماید که خداوند کسی را که حرفه و فنی را بلد است دوست می دارد و این شخص از کسی که هیچ حرفه ای بلد نیست در نزد خداوند محبوب تر است.

نکته:
در وسائل الشیعه اگر به جای استفاده از کلمه «باب» از کلمات، بخش، فصل، مقدمات و... استفاده می کردند بهتر بود. به همین خاطر وقتی به کتاب وسائل رجوع می کنیم می بینیم که در باب تجارت دوباره باب اول قرار داده و در آن سی و یک باب و... که خوب بود این نکته رعایت می شد.
سوالی پرسده شد در مورد فرا بورس، بنده رجوع کردم، چند نکته در مورد اصطلاح «فرا بورس»:
بیان شد که بورس بازار رسمی و قانونی است که شرکت ها در آن سهام خودشان را عرضه می کنند و افرادی که پول دارند از این سهام می خرند، و معمولا صنایع مادر هستند مثل آهن، پنبه، صنایع ماشین و...
 
فرابورس:
در بعضی منابع به فرابورس بازار تاریک گفته می شود، در انگلیسی به آن«دارک مارکت» به معنای بازار تاریک است. به این خاطر بازار تاریک می گویند که قیمت ها برای مردم منتشر نمی شود، فرابورس یعنی پیش از بورس یا خارج از بورس، به اینصورت که رئیس یک شرکت به صورت خصوصی قیمت سهام شرکتش را به قیمتی که توافق دوطرف حاصل شود می فروشد و این قیمت دیگر تحت نظارت بورس نیست.
ریسک معاملات در فرابورس خیلی بالاست و احتمال ضرر و سود بالاست.
فرابورس نظارت قانونی ندارد که اصطلاحا به آن«OTC» می گویند که حتی ممکن است این خرید و فروش به صورت تلفنی صورت بگیرد.
محصولاتی که در فرابورس عرضه می شود لزوما استاندارد نیست، در بورس بحث کنترل کیفیت توسط متخصصین مطرح است ولی در فرابورس اینطور نیست.
 
بحث تجارت:
گفتیم که در تجارت بین الملل کشورهای بزرگ یک قاره اتحادیه های بزرگ بین المللی تشکیل می دهند مثل اتحادیه اروپا و پول واحد انتخاب می کنند، و بین خودشان یک نظام اقتصادی برقرار می کنند.
در مبادلات بین المللی یک سری کالاها و یک سری نیروی انسانی مبادله می شود، پس تجارت بین الملل هم شامل کالا می شود و هم شامل نیروی انسانی می شود و هم شامل خدمات می شود. مثلا برخی کشورها وقتی ماشین آلات می فروشند مهندس آن ماشین را نیز با آن ماشین می فروشند و نمی گذارند که شما بر روی آن تکنولوژی کار کنید و مهندسی معکوس کنید.
پس یکی از مبادلات بین المللی حرکت نیروی کار از نقطه ای به نقطه دیگر است.
سیاست کشورها در مبادلات بین المللی هم بحث مهمی است.
برای کاهش وابستگی کشورها که همان واردات است سیاست هایی وجود دارد:
1- افزایش تعرفه گمرکی، مثلا می گویند که اگر ماشین بخواهید وارد کنید باید صددرصد تعرفه گمرکی بدهید.
2- تعرفه مالیات و هزینه راه سازی و... که این نیز به هزینه تعرفه گمرکی اضافه می گردد.
دولت ها برای کاهش وابستگی، سیاست هایی را مثل افزایش تعرفه گمرک قرار می دهند
حالا سوال این است که برای گسترش صادرات و نفوذ در بازارهای جهانی دولت ها چه سیاست هایی را در پیش می گیرند؟
1- دادن یارانه به شرکت های تولیدی، مثلا به شرکت فرش کاشان دولت یارانه می دهد و این یارانه حتما نقدی نیست بلکه بعضی مواقع به صورت کمک می باشد مثلا می گوید که در طول سال از شما پول آب و برق نمی گیرم و... و یا بروکراسی اداری را برای شرکت ها کم می کند.
ا. کالاهایی که مشمول حمایت دولت ها می شوند دو دسته اند
ب. کالاها و صنایع راهبردی و یا صنایع مرتبط با انرژی مثل گندم که اگر نان نباشد مردم مشکل پیدا می کنند و یا اگر سیستم دفاعی کشور قوی نباشد امنیت با مشکل مواجه می شود
ج. صنایع دیجیتالی و نوپا که به دلیل نو بودن این صنایع قابل رقابت با صنایع خارجی است.
آشنایی اجمالی با موسسات معروف و جهانی در تجارت بین الملل
صندوق بین المللی پول، بانک جهانی، صندوق جهانی، اکو، سازمان کنفرانس اسلامی، سازمان خوار و بار و کشاورزی و سازمان توسعه کشاورزی سازمان ملل متحد.
 دو کارکرد اساسی نهادهای بین المللی:
1- تنظیم روابط تجاری و مالی بین کشورهای جهان 
2- ایجاد صلح و ثبات منطقه ای و جهانی از طریق گره زدن منافع اقتصادی کشورها به هم(اقتصاد در جنگ نیز تاثیر دارد)
 
فرانشیز:
نوعی کسب و کار است که درعمل یک شبکه‌ی ارتباطی بین شرکت های کوچک است که محصولات یک شرکت را شرکت دیگر می فروشد و مبلغی را به عنوان فرانشیز بر می دارد. مثلا شرکت های مختلف موبایل، که یکی از برندهای اصلی سامسونگ است و یک شرکت کوچک تر می آید و با سامسونگ قرارداد می بندد و می گوید که شما در نمایندگی هایتان برند ما را نیز بفروشید و مبلغی را به عنوان فرانشیز بردارید.
خلاصه فرانشیز، مبلغی است که شما طی یک قرارداد به شخص یا شرکتی که به شما خدمات ارائه می کند می پردازید و این یک کار واحد است ولی در جاهای مختلف مصادیق متفاوت دارد.
 
323/905/ع
ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* نظر:
آخرین اخبار
اوقات شرعی
۱۰ / ۰۱ /۱۴۰۳
قم
اذان صبح
۰۵:۳۱:۳۹
طلوع افتاب
۰۶:۵۶:۵۱
اذان ظهر
۱۳:۱۱:۳۵
غروب آفتاب
۱۹:۲۵:۴۱
اذان مغرب
۱۹:۴۲:۳۹